Η άποψη της επιστημονικής ομάδας του TaxHeaven σχετικά με την «ομαλή» λειτουργία στην υποβολή των δηλώσεων

Πολλές φορές μέσα από τον δικτυακό μας τόπο έχουμε στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα που δε λείπουν δυστυχώς από τις περισσότερες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Βέβαια, η κριτική που ασκούμε σε καμία περίπτωση δεν είναι στείρα, αλλά μέσω αυτής προσπαθούμε να αναδείξουμε όλα εκείνα τα αρνητικά σημεία που δημιουργούν προβλήματα στις συναλλαγές μας με τις Δ.Ο.Υ. και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του taxis.

Η καλοπροαίρετη κριτική και η ανάδειξη των προβλημάτων οδηγεί συχνά στον προβληματισμό των υπευθύνων και συχνά έχει ως αποτέλεσμα την επίλυσή τους.

Πέρα όμως από την κριτική, τους προβληματισμούς και την ανάδειξη των ελλείψεων ή των δυσλειτουργιών, ήμασταν εδώ για να εκθειάσουμε -όταν υπήρξε ανάγκη- τις φιλότιμες προσπάθειες και την εργατικότητα κάποιων ανθρώπων που απασχολούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ. και του Υπ. Οικ. γενικότερα.

Oι εργαζόμενοι και οι προϊστάμενοι των αρμοδίων τμημάτων της Γ.Γ.Π.Σ. πάντα έδιναν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο τα όποια προβλήματα δημιουργούνταν από την καθημερινή χρήση του συστήματος.
Αναγκαζόμαστε σήμερα να επανέλθουμε για τρίτη φορά στο θέμα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, διότι θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οδηγούμαστε πλέον σε μια κόντρα μεταξύ λογιστών και Υπ. Οικ., που όμοιά της δεν έχει υπάρξει τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.


→ Πρώτη επισήμανση

Το σύστημα για την υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων άνοιξε στις 24.5.2013. Όμως, με βάση την προσωπική μας εμπειρία, τα σχόλια συναδέλφων λογιστών στον κόμβο μας (τα οποία είναι διαθέσιμα), τα καταγεγραμμένα παράπονα καθώς και τα email που έχουν σταλεί στην Γ.Γ.Π.Σ., οι πραγματικές ημέρες που οι εφαρμογές του taxis λειτουργούσαν ομαλά χωρίς κανένα πρόβλημα, ήταν ελάχιστες.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα στην χρήση και στην πρόσβαση των ηλεκτρονικών εφαρμογών της Γ.Γ.Π.Σ., παρατηρήθηκαν στις ακόλουθες ημερομηνίες:

α) 28 Μαΐου.

β) 17, 19, 25, 26 και 27 Ιουνίου.

γ) 1, 2, 3 και 8 Ιουλίου.

Εάν στις ανωτέρω ημερομηνίες προσθέσουμε και τις προγραμματισμένες διακοπές του συστήματος για την ένταξη των Δ.Ο.Υ. στο νέο Taxis, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Μπορεί οι προγραμματισμένες αυτές διακοπές να μην επηρέαζαν τις βασικές εφαρμογές (Ε1, Φ.Π.Α., κλπ), δημιουργούσαν όμως πολλές φορές προβλήματα στην ομαλή πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ.

Εάν τα ανωτέρω δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα τότε θα παρακαλούσαμε την Γ.Γ.Π.Σ. να δημοσιοποιήσει τα επίσημα καταγραφικά στοιχεία (logs) των τριών τελευταίων μηνών, καθώς και τα uptime (χρόνοι ομαλής λειτουργίας) και downtime των server για το ίδιο χρονικό διάστημα.

→ Δεύτερη επισήμανση

Το «σήριαλ» με την ανάρτηση των τόκων καταθέσεων ολοκληρώνεται σήμερα 17 Ιουλίου 2013, λίγες μόνο ημέρες πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις των φορολογούμενων των οποίων το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. είναι 1-2.
Στα ποσά που έχουν εισαχθεί στο σύστημα παρατηρούνται λάθη καθώς μερικές τράπεζες έχουν στείλει στην Γ.Γ.Π.Σ. λάθος ποσά (καθαρό ποσό και φόρο μαζί). Την επιβεβαίωση και τις διορθώσεις των ποσών αυτών ποιος θα τις κάνει; Υπάρχει πλέον χρόνος για κάτι τέτοιο;


→ Τρίτη επισήμανση

Ακόμα και αυτή την ώρα (17.7.2013 16:00) το taxis παρουσιάζει προβλήματα τύπου:
error 404--Not Found
From RFC 2068 Hypertext Transfer Protocol -- HTTP/1.1:
10.4.5 404 Not Found
The server has not found anything matching the Request-URI. No indication is given of whether the condition is temporary or permanent.
If the server does not wish to make this information available to the client, the status code 403 (Forbidden) can be used instead. The 410 (Gone) status code SHOULD be used if the server knows, through some internally configurable mechanism, that an old resource is permanently unavailable and has no forwarding address.

Μπορούν να μας πουν οι αρμόδιοι που διατείνονται ότι δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα στο Taxis πόσες υποβολές έγιναν σήμερα;


→ Τέταρτη επισήμανση

Το Υπ. Οικονομικών σε χθεσινή ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε από το γραφείο τύπου, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Δεν παρατηρείται καμία υπερφόρτωση των συστημάτων της ούτε τεχνικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων, πόσο μάλλον «κατάρρευση» του συστήματος όπως εσφαλμένα μεταδίδουν κάποια Μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 Ιουνίου μέχρι και χθες, οι ημερήσιες υποβολές φορολογικών δηλώσεων κυμαίνονται μεταξύ των 65 και 75 χιλιάδων Ε1 τις εργάσιμες ημέρες και 35.000 με 40.000 τα Σαββατοκύριακα, περίπου στο μισό της δυναμικότητας και της αντοχής του συστήματος το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 υποβολές ημερησίως».

Την ανακοίνωση μπορείτε να τη διαβάσετε από εδώ.

Αν υποθέσουμε ότι θα υποβάλλονται 150.000 δηλώσεις ημερησίως, τότε οι 4.000.000 δηλώσεις που απομένουν θα υποβληθούν σε 26 ημέρες (4.000.000/150.000), ήτοι σήμερα μέχρι και τις 15 Αυγούστου (αν ως αφετηρία θεωρείται η σημερινή ημέρα). Βέβαια, για να γίνει αυτό πρέπει ο κάθε λογιστής:

α) να υποβάλλει 7 δηλώσεις την ημέρα, κάθε ημέρα, και τα Σαββατοκύριακα.

β) να μην κοιμάται.

γ) να μην κάνει καμία άλλη εργασία από αυτές που έχει καθημερινά (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. ,Α.Π.Δ., ενημέρωση βιβλίων, κ.λ.π.).

δ) να εκτυπώνει τις βεβαιώσεις συντάξεων από τις ιστοσελίδες των ασφαλιστικών ταμείων (όσες δεν έχουν σταλεί).

Τα ανωτέρω νούμερα μπορεί να μην είναι ακριβή διότι πολλοί φορολογούμενοι στέλνουν τις δηλώσεις τους χωρίς τη βοήθεια λογιστή -και όπως είναι λογικό οι αναμενόμενες υποβολές από πλευράς λογιστών να μην είναι 4.000.000 αλλά λιγότερες- καταδεικνύουν όμως το μέγεθος της υπερπροσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί για να υποβληθούν οι δηλώσεις εισοδήματος στις καθορισμένες προθεσμίες που έχει ανακοινώσει το Υπ. Οικ.. Αβίαστα έρχεται στο μυαλό μας το ακόλουθο ερώτημα. Θεωρεί η ηγεσία του ΥΠ. ΟΙΚ. κάτι τέτοιο εφικτό;

Οι σύλλογοι που εκπροσωπούν τον κλάδο μας καθώς και οι χιλιάδες λογιστές σε όλη την Ελλάδα έχουν αντίθετη άποψη. Δείτε ενδεικτικά τις τελευταίες σχετικές ανακοινώσεις:

Ανακοίνωση Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σχετικά με την αποχή υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. οικ. έτους 2013
Μηνυτήρια αναφορά του Μανούσου Ντουκάκη προς το Υπ. Οικονομικών
Λ.Σ.Α. - Πρόταση προσφυγής σε κάθε ένδικο μέσο κατά του Ελληνικού Δημοσίου - Επιστολή για παράταση φορολογικών δηλώσεων
Σύλλογος Λογιστών Θήρας - Επιστολή στήριξης απόφασης της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για μη υποβολή δηλώσεων
Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Κεφαλληνίας και Ιθάκης - Απαίτηση παράτασης προθεσμιών φορολογικών δηλώσεων
Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. - Αίτημα για παράταση προθεσμίας υποβολής χρεωστικών δηλώσεων Φ.Π.Α.
Αίτημα του Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ. για παράταση φορολογικών δηλώσεων και ειδικού σημειώματος αυτοελέγχου Φ.Π.Α.
Λογιστικός Σύλλογος Σύρου και Τήνου - Αποχή από την υποβολή δηλώσεων
Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Λευκάδας: Όχι στην υποβάθμιση της αξιοπρέπειας των λογιστών
Επιστολή διαμαρτυρίας της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου
Ε.Φ.Ε.Ε.-Νομού Ευβοίας - Ανακοίνωση για την υποβολή δηλώσεων
Επιστολή της Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε. προς το Υπουργείο Οικονομικών


Διαβάζοντας όλες αυτές τις ανακοινώσεις οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή οι λογιστές ξαφνικά τρελάθηκαν και ζητούν παράλογα πράγματα ή κάτι άλλο συμβαίνει. Εάν πράγματι είναι παρανοϊκοί, τότε θα πρέπει το κράτος να τους αφαιρέσει την επαγγελματική τους ταυτότητα και να αναθέσει τη σύνταξη και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σε κρατικούς υπαλλήλους ή στα Κ.Ε.Π.

Αν η ηγεσία του Υ.Ο. δεν γνωρίζει ποια είναι τα προβλήματα στην καθημερινότητα ενός λογιστή-φοροτεχνικού, τότε ας μελετήσει το παρακάτω κείμενό μας που περιγράφει ενδεικτικά τη ζωή ενός λογιστή. Αν μετά την ανάγνωση του παρακάτω κειμένου πιστεύει κάποιος από τους ιθύνοντες στο Υ.Ο. –έστω και ενδόμυχα- ότι είναι εφικτό να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις στις καθορισμένες ημερομηνίες, τότε πραγματικά λυπούμαστε.

«Οι πρώτες λέξεις που ξεπηδάνε από το μυαλό μου είναι άγχος, καταληκτικές ημερομηνίες, πρόστιμα, φρενήρεις ρυθμοί, πελάτες και συνάδελφοι, δηλώσεις, παρατάσεις. Η μέρα ξεκινά νωρίς το πρωί, γύρω στις έξι, προκειμένου να πάω γρήγορα στο γραφείο, να οργανώσω την δουλειά μου - και όχι την εργασία μου διότι με αυτούς τους ρυθμούς είμαι εγκλωβισμένος - και να προλάβω να τακτοποιήσω κάποιες εκκρεμότητες πριν αρχίσουν τα τηλέφωνα, η βαβούρα και η ένταση.
Καθώς η μέρα προχωρά σφίγγει ο κλοιός. Κάτι απρόοπτο συμβαίνει, κάποιος πελάτης υστεριάζει, κάποιος συνάδελφος χρειάζεται την γνώμη μου ή την βοήθειά μου. Και πως να αρνηθώ να υποστηρίξω κάποιον; Άλλωστε τις ίδιες δυσκολίες αντιμετωπίζει και εκείνος.
Οι ώρες περνούν και ξάφνου ανακοινώνεται κάποια αλλαγή στο φορολογικό σκηνικό. Πρέπει όλα να μείνουν στην άκρη, σε εκκρεμότητα για ακόμη μια φορά, προκειμένου να μελετήσω, να ενημερωθώ ορθά και να μπορέσω να τα εφαρμόσω.

Μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό όλο και κάποιος από το οικογενειακό / φιλικό περιβάλλον θα μου τηλεφωνήσει για να μου πει κάτι που εκείνη την στιγμή μου είναι αδιάφορο ή να με επιφορτίσει και με μια ακόμη υποχρέωση, με κάτι που πρέπει να γίνει σε προσωπικό επίπεδο. Αρχίζουν οι λεγόμενες βαθιές ανάσες τοκετού. Πρέπει ο εγκέφαλός μου να οξυγονωθεί, να πέσουν οι παλμοί, να ηρεμήσω για να μπορέσω να συνεχίσω τον αγώνα του. Οι ώρες εξακολουθούν να περνούν και οι απαιτήσεις αυξάνονται.

Κάποιες φορές το άγχος είναι ευδιάκριτο. Το καταλαβαίνουν οι γύρω μου στη φωνή μου και ας μη το παραδέχομαι. Υπάρχουν και περιπτώσεις που το στρές είναι καλά κρυμμένο και το μόνο που δείχνει πως κάτι δε πάει καλά είναι αυτές οι αναπνοές που παίρνω σα να μου τελείωσε ο αέρας. Έχει φτάσει το απόγευμα, οι υπάλληλοι φεύγουν και το μόνο διάλειμμα που έχω κάνει είναι μίση ίσως ώρα για το μεσημεριανό φαγητό και αυτό όχι γνήσιο, μιας και κάθε μπουκιά συνοδεύεται και από χτύπημα τηλεφώνου.

Είναι η ώρα που αρχίζει ο απολογισμός της ημέρας. Πάλι δε τελείωσα με τις υποχρεώσεις μου - αυτές αντί να μειώνονται, αυξάνονται σα το κεφάλι της λερναίας ύδρας. Μαζεύω το μυαλό μου και ρίχνομαι πάλι στη δουλειά.

Μετά πολλές ώρες κι ενώ έχει βραδιάσει πια, έρχεται η πολυπόθητη ώρα επιστροφής στο σπίτι. Ένας άνθρωπος κουρασμένος, ταλαιπωρημένος που η έκφρασή μου και μόνο δηλώνει πως έχω φτάσει στα όριά μου.

Η γυναίκα μου με περιμένει υπομονετικά. Τι να προλάβουμε να κάνουμε μέσα σε δύο ώρες περίπου που είμαστε μαζί πριν κοιμηθούμε; Να φάμε, να μιλήσουμε, να πούμε τα νέα της ημέρας, να χαλαρώσουμε, να οργανώσουμε τις κοινές υποχρεώσεις μας; Ακόμα και αυτές τις ώρες το τηλέφωνο δε σταματά να χτυπά. Διακόπτει ενοχλητικά την ησυχία του σπιτιού μας και ο επαγγελματισμός δεν αφήνει περιθώρια αδιαφορίας.

Πολλές φορές αντιλαμβάνομαι πως το μυαλό μου δε ξεφεύγει από τις υποχρεώσεις. Ακόμα και όταν φαινομενικά είναι η ώρα της ξεκούρασης, το μυαλό μου δεν είναι εδώ, αλλά σε κάτι άλλο που πρέπει να γίνει. Πως να μοιραστείς στιγμές; Πως να μου προτείνουν να κάνουμε κάτι από κοινού, όταν βλέπουν πως η κούραση δε το επιτρέπει;

Οι μέρες περνούν, το ίδιο και οι μήνες και η περίοδος που θα είμαι πιο χαλαρός επαγγελματικά δεν έρχεται ποτέ. Φοβάμαι πως ακόμη και στις διακοπές -όταν και όσο το επιτρέπει η εποχή- κάτι θα συμβεί και θα διαταραχτεί η αρμονία των στιγμών. Οι επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία και την προσωπική ζωή ενός φοροτεχνικού είναι δυστυχώς αντιστρόφως ανάλογες με τις απολαβές, την επιβράβευση και την καταξίωση. Αναρωτιέμαι αξίζει άραγε; Και από την άλλη διερωτώμαι πως είναι δυνατόν να ξεφύγεις αυτή την περίοδο και ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν; Τις απαντήσεις τις γνωρίζουμε».


Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TaxHeaven